Kultura

Lendava nudi izredno pestro kulturno dogajanje:

Kulturni center Lendava, ki domuje v fascinantni stavbi organske arhitekture, ima bogat program predstav in koncertov. Poletne večere lahko preživite kar na prostem na terasi kavarne ali ob letnem odru ob poslušanju dobrega koncerta.

Obiščite knjižnico, ki je umeščena v veličastni stavbi – nekdanji vili kraljevega notarja Oskarja Laubhaimerja. Posebnost knjižnice je, da slovenske in madžarske knjige stojijo na policah skupaj. Knjižnica prav tako redno organizira prireditve, s katerimi promovira knjige in kulturo branja.

Obiščete lahko galerije in muzeje ter raziščete kulturno dediščino Lendave.

Galerija-Muzej Lendava domuje v prostorih lendavskega gradu, kjer sta na ogled stalna arheološka, zgodovinska in etnološka razstava ter spominska soba najznamenitejšega lendavskega kiparja Györgya Zale. V galerijski zbirki ustanove hranijo likovno dediščino lendavskih umetnikov in zbirko umetnin, nastalih v okviru tradicionalnih mednarodnih kolonij. Lendava je v zadnjih letih postala močno likovno središče Slovenije, saj ponuja na ogled odmevne razstave svetovnih likovnih velikanov.

Sinagoga Lendava je eden od ohranjenih spomenikov močne judovske skupnosti, ki je bila vse do 2. svetovne vojne razvojna sila mesta Lendava. Sinagoga je osrednji slovenski muzej holokavsta. V galerijskih prostorih je na ogled stalna muzejska postavitev Židovstvo Prekmurja, v pritličnem delu pa je na ogled stalna postavitev serije 52 grafik »Ognjeni zvitki« izraelskega umetnika Dana Reisingerja. Nedaleč od Lendave, v Dolgi vasi, se nahaja tudi judovsko pokopališče, ki je spomeniško zaščiteno.

Muzej meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva najdete v meščanski hiši, ki slovi kot ena izmed najlepših neobaročnih zgradb Pomurja. Predstavljena sta razvoj meščanstva Lendave in zapuščina lendavskih lekarnarjev. Mestu je bila v ponos tudi ena izmed prvih dežnikarn na ozemlju Avstro-Ogrske, na ogled pa so tudi stari tiskarski stroji ter listine in časopisi – tukaj so natisnili prve tri knjige na ozemlju današnje Slovenije.

Muzej Primorcev in Istranov prikazuje zgodbo številnih, ki so morali pred desetletji zapustiti svoje domove in si ustvariti nove daleč proč – v Prekmurju. Društvo je uredilo muzej, ki stoji v vasi Pince, Marof, in spominja na lesene barake, kakršne so postavili ob priselitvi Primorcev leta 1922, ko je nastala vas Benica.

Kapelica svete Trojice z mumijo Mihaela Hadika stoji na nekoč zelo pomembni strateški točki nad Lendavo, kjer je stala vojaška postojanka. Zavzeti je niso mogli niti Turki med obleganji v 16. in 17. stoletju. Hvaležni verniki in ugledna družina Gludovácz so leta 1728 na hribu Čonka (madž. Csuka-domb) zgradili kapelo svete Trojice, v kateri je na ogled mumificirano telo vojskovodje Mihaela Hadika, ki je bil eden izmed največjih junakov iz bojev s Turki. Okrog kapelice leži najstarejše pokopališče v Lendavi, kjer lahko občudujemo umetniško izdelane nagrobnike.