Lendava

Sandi Baumgartner_Pogled od zgoraj

Mesto Lendava je najvzhodnejše slovensko mesto, ki se nahaja na križišču več pomembnih poti. Odlikuje jo izrazita multietničnost, večjezikovnost, večverskost. O bogati preteklosti pričajo številne, ogleda vredne kulturne znamenitosti. Potenciali Lendave so poleg naravnih danosti predvsem v človeških resursih, obmejnem področju, multietnični in večjezikovni skupnosti z bogato in raznoliko tradicijo, tudi judovsko. Pri tem ne smemo pozabiti na trajnostni razvoj in povezovanje z izbranimi mesti v oddaljenosti 100 kilometrov od Lendave, kar pomeni povezovanje z Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško.

 

Podrobnosti o naravni in kulturni dediščini mesta si preberite in oglejte na:

www.lendava-lendva.si  |  www.lendava.si

 

Pomurska regija

Pomurje se nahaja v severovzhodnem delu Slovenije in je najbolj ravninska regija Slovenije. Skozi pokrajino potekajo številne pomembne mednarodne prometne poti, zaradi svoje ugodne lege, na severu namreč meji na Avstrijo, na vzhodu na Madžarsko in na jugu na Hrvaško, pa je Pomurje že od nekdaj pomembno stičišče sosednjih držav na področju gospodarstva, razvoja in kulture. Pomurje je tudi izredno turistično privlačna regija, saj letno tukaj prenoči 10 % vseh turistov, ki obiščejo Slovenijo. Zaradi pestrosti in neokrnjenosti pokrajine, narava obiskovalcem nudi tako sprostitvene – wellnes kakor tudi športne in rekreacijske priložnosti.

 

Pomurje na kratko:

Lega: severovzhodna Slovenija

Površina:1.337 km

Prebivalstvo: 119.349

Mesta v regiji: Murska Sobota, Lendava, Gornja Radgona, Ljutomer

Število podjetij: 1.669

BDP: bruto dodana vrednost glede na Slovenijo -3,8% (2009)

Povprečna bruto plača v regiji: 1.325 €

BDP po dejavnostih (od vseh dejavnosti v regiji)

Kmetijske dejavnosti: 7,2 %

Industrija: 32,7 %

Storitvene dejavnosti: 60,2 %

 

Čezmejni prostor

SLOVENIJA-HRVAŠKA-MADŽARSKA-AVSTRIJA

 

Za Lendavo lahko rečemo, da leži na edinstvenem evropskem stičišču kultur, saj jo obkrožajo kar tri raznolike države, trije jeziki in trije različni načini mišljenja in bivanja. S svojo dvojezičnostjo, bogato zgodovinsko preteklostjo, z judovsko, romsko, manjšinsko in mejno zgodovino je Lendava vzorčen primer mesta, kjer projekt združene Evrope regij zlahka najde svoj domicil.

 

 

 

Dostopnost

Avtomobilski promet: Iz smeri Ljubljane se po avtocesti peljete proti Celju, Mariboru ter Murski Soboti. Avtocesto zapustite na izvozu Lendava.

 

Iz smeri Zagreba avtocesto zapustite na izvozu Čakovec, nadaljujete vožnjo po regionalni cesti proti mejnemu prehodu Mursko Središće – Petišovci in nato naprej proti Lendavi.

 

Iz smeri Gradca peljete po avtocesti v smeri Maribora, nato Lendave. Avtocesto zapustite na izvozu Lendava.

 

Iz smeri Budimpešte peljete po avtocesti proti Nagykanizsi in nato proti nekdanjemu mejnemu prehodu Tornyiszentmiklós – Pince.  Avtocesto zapustite na izvozu Lendava.

 

Letalski promet: oddaljenost letališč od Lendave

Lendava – Maribor (SLO): 80 km

Lendava – Ljubljana (SLO): 200 km

Lendava – Gradec (A): 135 km

Lendava – Zagreb (HR): 142 km

Lendava – Budimpešta (HU): 260 km