O RAZPRŠENEM HOTELU VINARIUM

Razpršeni hotel je inovativna oblika organiziranosti v turizmu v smislu poslovnega sodelovanja večjega števila posameznikov (lastnikov ali upravljavcev nepremičnin), ki skupaj upravljajo razpršeni hotel, s katerim izvajajo dejavnost najemodajalstva. Nastanitve v sklopu razpršenega hotela so, kot že ime pove, razpršene na različnih lokacijah na podeželju, imajo pa skupno recepcijo, rezervacijski sistem in skupna raznolika lokalna doživetja v celotni destinaciji. Primer te ustvarjalne novodobne prakse so tudi naše lendavske zidanice.

Kaj sploh je zidanica? Zidanica je lesena ali zidana stavba, postavljena ob rob vinograda. V preteklosti je bil gospodarski del namenjen shranjevanju vina, poseben del zidanice sta zasedala klet in prostor s stiskalnico, bivalni del pa je bil namenjen občasnemu prenočevanju vinogradnika in njegove družine ter njihovim prijateljem, saj so zidanice včasih veljale za družabno središče, povezano z vrhunci vinogradniškega leta in praznovanji, danes pa domačini svojo tradicijo in običaje želijo deliti tudi z gosti v želji, da vinogradniško tradicijo ter Lendavo, njeno slikovito naravo, griče, vinograde in druge posebnosti spozna in vzljubi čim več ljudi. Tako lahko sedaj svoj dopust preživite v osrčju vinorodnih gričev tudi vi. Doživite gostoljubje, ki ne pozna meja, saj vam gospodarji zidanic poleg ključa bivalnih prostorov lahko zaupajo še ključ vinske kleti, da si lahko kadar koli popestrite dan s kozarčkom domače žlahtne kapljice.

Turizem v zidanicah je poseben, pristen in privlačen turistični produkt, ki ponuja kulturno pestrost in raznolikost vinogradniškega sveta in je namenjen vsem, ki iščejo avtentično ponudbo slovenskega podeželja. Nastanjeni v teh unikatnih objektih boste lahko uživali v miru, razmišljanju in branju, se prepuščali naravi in čudovitim razgledom ter si vzeli čas za svoje najdražje. Bivanje v zidanicah je idealno za vse, ki si želite raziskovanja slovenske narave in podeželja. Ljubiteljem dejavnih doživetij je na voljo veliko pohodnih in kolesarskih poti. Lahko si privoščite tudi razvajanje v bližnjih naravnih zdraviliščih, prav tako pa ne spreglejte odlične kulinarike, znamenitosti, ki so del naravne in kulturne dediščine, ter tradicionalnih etnoloških in drugih prireditev.

Zidanice so domačini gradili z veliko truda in ljubezni in so jim močno prirasle k srcu. Prepričani smo, da bodo tako prirasle k srcu tudi vam.